Het grootste gevaar komt van binnenuit!

66% van de Europese bedrijven werd het voorbije jaar geconfronteerd met een (poging tot) diefstal van data. Hierdoor wil de Europese Commissie beginnen met gigantische investeringen in cyberveiligheid. Dit is geen kwestie van firewalls, maar eerder van het beschermen van zwakke plekken.

Hoe geen kwestie van firewalls? Bestaan er geen hackers die het zwaar geschut inzetten om door de virtuele linies te breken? Ja deze bestaan, maar veel meer heeft een veiligheidslek andere oorzaken: een onoplettende werknemer, een gefrustreerde werknemer of een verkeerde instelling in de cloud backup. Tegen dit soort (moedwillige) fouten staan zelfs de meest geavanceerde firewalls compleet machteloos.

In tijden waarin veel werknemers een smartphone krijgen met toegang tot hun emails of tot gevoelige informatie is het extra belangrijk dat beveiliging een attitude wordt doorheen de hele organisatie. Hierdoor is het belangrijk dat de werknemers bewust gemaakt worden en eventueel zelfs training krijgen.

Daarnaast moet je zeker doen aan monitoring. Voortdurend scannen welke informatie door wie en wanneer geraadpleegd wordt. Hiervoor kan er gebruik gemaakt worden van een systeem met een goede Artificial Intelligence zodat het leren kan welke gedragingen normaal zijn en wat er net afwijkt van de norm. Daarnaast is het natuurlijk ook uiterst belangrijk om de beveiliging op alle onderdelen van het bedrijf toe te passen. Een ketting is maar zo sterk als zijn zwakste schakel.

Lees meer op de website van Trends